Informatiebeveiliging

De 10 grootste uitdagingen bij een ISO 27001 implementatie

Het implementeren van ISO 27001 in jouw organisatie is geen gemakkelijke opgave. Je hebt vast al gehoord dat het tijd en moeite kost, en er komen altijd onverwachte obstakels op je pad. Als je midden in dit traject zit of binnenkort gaat starten, ben je waarschijnlijk benieuwd wat de grootste uitdagingen zijn en hoe je die kunt tackelen. Laten we meteen beginnen met de 10 grootste hobbels bij een ISO 27001 implementatie en hoe je ze slim kunt aanpakken.
Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op
19/9/2024

1. Vrijmaken van middelen

Een ISO 27001-implementatie vereist tijd, mankracht en de juiste systemen. Het lijkt misschien een uitdaging om die middelen vrij te maken naast de dagelijkse werkzaamheden. Maar zonder deze investering krijg je geen duurzame compliance. Begin klein, maak een planning en verdeel taken over verschillende teams. Zo kun je al snel concrete stappen zetten, zonder je organisatie volledig plat te leggen.

2. Te snel willen afronden

Veel organisaties willen de ISO-certificering “even snel” binnenhalen. Het gevolg? Processen en systemen worden onvoldoende uitgedacht, wat later voor problemen zorgt. Het implementeren van de ISO 27001 wordt daardoor een checklist, waarbij het systeem zelf te weinig aandacht krijgt en organisaties aan het einde van de rit ineens alle zeilen bij moeten zetten om de audit te halen. En dat kan wel eens voor problemen zorgen. Neem dus de tijd om grondig te werk te gaan, ook al voel je druk om snel resultaten te zien. Liever iets langer de tijd nemen en het goed doen, dan straks terug bij af zijn.

3. Afhankelijk worden van externe hulp

Een externe expert is uiteraard een goede optie en het is verleidelijk om een externe expert alles te laten regelen. ISO 27001 vraagt juist ook om betrokkenheid vanuit je eigen organisatie. Externe consultants zullen je helpen, maar de interne toewijding blijft noodzakelijk. Zorg ervoor dat jouw team actief meedoet en verantwoordelijkheid neemt. Zo blijft de kennis in huis, ook nadat de consultant vertrokken is.

4. Gebrek aan betrokkenheid van het management

Zonder support van het management wordt het lastig om ISO 27001 goed te implementeren. Het topmanagement moet begrijpen waarom deze norm belangrijk is en actief hun steun laten zien. Niet alleen in woorden, maar ook in het vrijmaken van middelen en het sturen van medewerkers om de juiste acties uit te voeren. Zorg ervoor dat het management het belang ziet en blijft benadrukken, bijvoorbeeld door:

  • de directie eigenaar te maken van bepaalde risico's;
  • een directiebeoordeling te organiseren;
  • een awarenesstraining voor directieleden te geven.

5. Bewustwording creëren in de hele organisatie

ISO 27001 draait niet alleen om de IT-afdeling. Iedereen binnen je organisatie moet begrijpen waarom informatiebeveiliging belangrijk is en wat hun rol hierin is. Dit vraagt om een goed doordachte bewustwordingscampagne. Denk aan trainingen, e-mails en regelmatige reminders om iedereen scherp te houden.

6. Te veel focus op technologie

Vooral in IT-gedreven organisaties zie je dat de focus vaak ligt op technologie. Toch gaat ISO 27001 niet alleen over technische oplossingen. Beleid, procedures en processen zijn minstens zo belangrijk. Vergeet dus niet om aandacht te besteden aan die “zachtere” aspecten en zorg dat alles in balans is. Naast 34 technologische beheersmaatregelen (controls), bestaan er ook 37 organisatorische beheersmaatregelen, 8 mensgerichte beheersmaatregelen en 14 fysieke beheersmaatregelen – en die zijn net zo belangrijk.

7. Gebrek aan (juiste) documentatie

Veel organisaties hebben moeite met documenteren. Of er is te weinig documentatie, of het is onduidelijk wat er precies gedocumenteerd moet worden. Goede documentatie is de ruggengraat van je ISO 27001-systeem. Neem de tijd om dit goed op te zetten en laat zien hoe het meerwaarde biedt. Mensen moeten inzien dat goede documentatie niet alleen een verplichting is, maar juist helpt bij het stroomlijnen van processen en het aantonen van compliance.

8. Beleid vertalen naar praktijk

Het opstellen van beleid is één ding, het daadwerkelijk uitvoeren is een ander verhaal. Hoe zorg je ervoor dat het beleid niet alleen op papier blijft staan, maar ook wordt nageleefd? Door beleid direct te koppelen aan de jaarplanning mét controls en bewijslast, bij voorkeur in jouw taak- en projectmanagementsysteem. Dit maakt het voor jouw team concreet en haalbaar om aan de regels te voldoen.

9. Legal en privacy over het hoofd zien

Informatiebeveiliging raakt ook aan juridische en privacykwesties. Dit wordt vaak vergeten, terwijl het juist essentieel is. Zorg dat je de juiste juridische kennis in huis hebt of inschakelt en dat je ook de privacywetgeving, zoals de AVG, meeneemt in je ISO 27001-systeem. Denk bijvoorbeeld aan het vastleggen van verwerkersovereenkomsten en het beveiligen van persoonsgegevens.

10. ISO als ‘feestje van één persoon’

Vaak zie je dat de Security Officer of Kwaliteitsmanager alle verantwoordelijkheid krijgt voor de implementatie van ISO 27001. Het gevaar is dat de rest van de organisatie niet betrokken wordt. ISO 27001 is een organisatiebreed project, geen soloproject. Iedereen moet meegenomen worden in de wijzigingen en begrijpen wat hun rol is.

Tot slot

Een succesvolle ISO 27001-implementatie vraagt om betrokkenheid op elk niveau, van management tot uitvoerende medewerkers. Door tijd te nemen, de juiste mensen aan te haken en te focussen op zowel processen als technologie, zet je jouw organisatie op de kaart als betrouwbare partner in informatiebeveiliging.

Heb jij al stappen gezet of loop je tegen een van deze uitdagingen aan? Deel je ervaring of vraag om advies, we denken graag met je mee!

Kilian Houthuijzen
Accountmanager
085 773 60 05
Naar nieuwsoverzicht
KAM Certificeringen is nu Fendix

Wij zijn partner van