Informatiebeveiliging

Hoe voer ik een risicoanalyse uit? - Met voorbeeld

Het is cruciaal om op de hoogte te blijven van de best practices om risico's te beheersen en kansen te maximaliseren. Al helemaal in deze tijd. Een effectieve risicoanalyse is hierbij onmisbaar. Maar wat is een risicoanalyse precies? En hoe past het binnen de internationaal erkende ISO-normen? In deze blog verkennen we de risicoanalyse en geven we je wat praktische tips over hoe je deze uit kunt voeren.
Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op
25/4/2024

Wat is een risicoanalyse?

Kort gezegd: een risicoanalyse is het proces van identificeren, beoordelen en prioriteren van risico's die de doelstellingen van een organisatie kunnen beïnvloeden. Het is een belangrijk onderdeel van risicobeheer en helpt organisaties om proactief maatregelen te nemen tegen potentiële bedreigingen. Door risico's systematisch te analyseren, kunnen bedrijven beter voorbereid zijn op onvoorziene gebeurtenissen en hun impact minimaliseren. Hoe je risico's systematisch analyseert, leggen we zo uit.

De rol van risicoanalyse binnen de ISO normen

ISO-normen, zoals de ISO 27001 (informatiebeveiliging), bieden onder andere een raamwerk voor het effectief beheersen van risico's binnen organisaties. Deze normen erkennen het belang van risicoanalyse als een integraal onderdeel van risicomanagement. Deze normen bieden een duidelijk stappenplan om risico’s op een systematische wijze te identificeren, te evalueren en te managen. Dit helpt organisaties om hun doelen effectiever te bereiken en onzekerheden te minimaliseren.

Een voorbeeld van een risicoanalyse

Stel: een bedrijf wil een risicoanalyse uitvoeren in het kader van informatiebeveiliging. In dit voorbeeld gaan we uit van het risico van phishingaanvallen. In een risicoanalyse beoordeel je eerst hoe waarschijnlijk het is dat jouw organisatie het doelwit wordt van zo'n aanval. Vervolgens kijk je naar de mogelijke impact ervan, zoals financiële schade of reputatieschade. Uiteindelijk bedenk je maatregelen om dit risico te mitigeren, zoals voorlichting van je personeel over hoe ze phishingpogingen kunnen herkennen en het instellen van sterke, technische controles.

Zo analyseer je een risico

Een effectieve risicoanalyse volgt een gestructureerde aanpak. Op de volgende manier kan je een risico analyseren:

  • Identificatie van risico's
    Organiseer een brainstorm om alle potentiële risico's te identificeren die jouw project of bedrijfsvoering kunnen beïnvloeden.
  • Beoordeling van risico's
    Evalueer de waarschijnlijkheid (hoe vaak het kan gebeuren) en de impact (de mogelijke gevolgen) van elk risico. Doe dit bijvoorbeeld door een cijfer toe te kennen van 1-10 voor de waarschijnlijkheid en de impact.
  • Prioritering van risico's
    Rangschik de risico's op basis van hun beoordeelde waarschijnlijkheid en impact. Een handige formule hiervoor is "waarschijnlijkheid/kans x impact". Des te hoger het cijfer, des te groter het risico.
  • Maatregelen voor risicobeheersing
    Ontwikkel maatregelen om de (hoogst geprioriteerde) risico's te beheersen of te mitigeren.
  • Monitoring en review
    Hou de risico's en de effectiviteit van de beheersmaatregelen regelmatig in de gaten.

Voorbeeld risicoanalyse gemaakt in Monday software

Hoe wij kunnen helpen

Bij Fendix begrijpen we de complexiteit en het belang van effectieve risicoanalyse binnen de ISO-normen. Wij kunnen jouw organisatie begeleiden bij het implementeren van ISO-normen, van het uitvoeren van een grondige risicoanalyse tot het ontwikkelen van een compleet managementsysteem. Lijkt dit je wat? Neem dan gerust contact met ons op!

Mathijs Oppelaar
Projectmanager
085 773 60 05
Naar nieuwsoverzicht
KAM Certificeringen is nu Fendix

Wij zijn partner van