Klantcase

Waarom A-VISION kiest voor een Functionaris Gegevensbescherming van Fendix

Privacy en gegevensbescherming zijn essentieel in de onderwijssector. Er wordt namelijk met veel gevoelige informatie gewerkt over leerlingen, leraren en scholen. Dit had A-VISION al jarenlang goed voor elkaar, maar er was behoefte aan een sparringpartner voor onder andere complexe vraagstukken. "In verband met de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) en onze intensieve interactie met leerlinggegevens, merkten wij dat we een externe Functionaris Gegevensbescherming nodig hadden om nieuwe stappen te zetten op het gebied van privacy en gegevensbescherming", geeft David Izelaar aan.
Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op
6/9/2024

David Izelaar is sinds 1 april 2023 directeur bij A-VISION, een onderwijsadviesbureau dat voorop loopt met het ontwikkelen van digitale, adaptieve testen. De organisatie maakt daarbij gebruik van een eigen online testplatform (Routewijs). Ze zijn niet alleen experts in onderzoek en advisering, maar bieden ook trainingen aan die gericht zijn op uiteenlopende leer- en ontwikkelingsvraagstukken. "Als je veel te maken krijgt met leerlingen en verwerkersovereenkomsten en de risico's rondom privacy en gegevensbescherming wilt verkleinen, dan wordt een Functionaris Gegevensbescherming noodzakelijk", vindt David.

De keuze voor Fendix

Met een groeiende behoefte aan duidelijkheid, zekerheid en professionaliteit, kwam Fendix in beeld bij A-VISION. Iemand parttime of fulltime aannemen voor deze rol was geen optie en bovendien is een externe kracht inhuren goedkoper. Eerst behaalde A-VISION haar ISO 27001:2017 certificaat al met de hulp van Fendix. Ook privacy en gegevensbescherming waren toen al belangrijke onderwerpen. De organisatie had dit al jarenlang goed geregeld, maar er was behoefte aan externe expertise om een professionaliseringsslag te maken.

“De meerwaarde van een externe Functionaris Gegevensbescherming is dat je over een gespecialiseerde sparringpartner beschikt die vraagstukken kan beantwoorden en het proces kan monitoren”, legt David uit. En gelukkig biedt Fendix "Specialisme as a service" aan in de vorm van interim-functies, waaronder de functie Functionaris Gegevensbescherming. "Het was voor ons belangrijk om deze functie niet meer intern te vullen, om zo onpartijdigheid en duidelijkheid te garanderen. Daarnaast is continuïteit een niet te onderschatten factor," vertelt David.

De rol van de Functionaris Gegevensbescherming

De FG van Fendix startte in juni 2023 en de samenwerking verloopt soepel. "De Functionaris Gegevensbescherming zorgt ervoor dat we maandelijks scherp blijven op het thema 'privacy'. Het externe perspectief geeft ook wat extra's, want de interne processen worden verbeterd", aldus David. Zo heeft de FG, in samenwerking met interne medewerkers, onder andere een heldere structuur opgezet en meetmethodes geïmplementeerd, waaronder regelmatige steekproeven.

Sinds de aanstelling van de Functionaris Gegevensbescherming heeft A-VISION niet alleen een extra stok achter de deur om het thema serieus te nemen, maar ook een duidelijke verantwoordelijke voor contact met de Autoriteit Persoonsgegevens en andere belangrijke stakeholders. "Het geeft ons de ruimte om problemen effectief en correct aan te pakken, wat essentieel is in onze branche," benadrukt David.

Aanbeveling aan anderen

Bij A-VISION zijn ze dan ook overtuigd van de meerwaarde van de interim-functie. Ze bevelen dit dan ook iedereen aan. David: "Het is wel cruciaal dat je duidelijk afstemt wat je van een Functionaris Gegevensbescherming verwacht. Op die manier zorg je ervoor dat je naar elkaar toegroeit en waarde toe kunt voegen aan je organisatie. De samenwerking met Fendix heeft ons geholpen ons eigen proces te verfijnen en naar een hoger niveau te tillen."

Waarom Fendix?

Kiezen voor Fendix betekent niet alleen het inhuren van expertise en het waarborgen van continuïteit zonder de noodzaak voor een fulltime positie. Het betekent ook dat je samenwerkt met een partner die jouw organisatie echt begrijpt en zich inzet om samen naar groei te streven. Je krijgt er geen adviseur bij, je krijgt er een collega bij.

Heb jij ook behoefte aan duidelijkheid in jouw gegevensbescherming en privacy vraagstukken? Overweeg dan een Functionaris Gegevensbescherming via Fendix. Kijk ook gerust even naar de andere interim-functies die wij aanbieden, zoals de Security Officer (ISO 27001). Wij zijn hier om de puzzelstukjes op hun plaats te laten vallen, zodat jij je kunt richten op wat écht belangrijk is: jouw core business.

Neem vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek over hoe wij jou kunnen ondersteunen met "Specialisme as a Service". Laten we samen zorgen voor een veilige en compliant toekomst!

Download hier je gratis whitepaper 7 criteria om de juiste ISO implementatie partner te kiezen
Download gratis whitepaper
Kilian Houthuijzen
Accountmanager
085 773 60 05
Naar nieuwsoverzicht
KAM Certificeringen is nu Fendix

Wij zijn partner van