Informatiebeveiliging

Wat is de BIO?

De Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO) is een norm die sinds 1 januari 2020 van kracht is voor overheidsinstanties in Nederland. Dit blog legt uit wat de BIO is, waarom deze norm belangrijk is en wat het verschil is met de ISO 27001.
Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op
9/12/2024

Wat is de BIO?

De BIO, ook wel Baseline Informatiebeveiliging Overheid genoemd, is de specifieke norm die de informatiebeveiliging voor overheidsinstanties definieert. Het is een samenhangend raamwerk dat voortbouwt op eerdere baselines zoals BIG, BIR, IBI en BIWA, en is gestructureerd volgens de ISO 27001- en 27002-normen.

Waarom voldoen aan de BIO?

De BIO is gericht op het verbeteren van de informatiebeveiliging bij alle bestuurslagen van de overheid. Dit is van groot belang omdat de communicatie tussen ondernemers, burgers en overheden steeds vaker digitaal plaatsvindt, inclusief gevoelige en vertrouwelijke informatie. De BIO geldt niet alleen voor de overheidsinstanties zelf, maar er wordt ook steeds vaker van leveranciers van de overheid geëist dat ze voldoen aan de BIO.

De BIO heeft de volgende voordelen:

  • Eén duidelijke lijn dankzij een gestandaardiseerd normenkader
  • Concurrentievoordeel bij aanbestedingen voor organisaties die met overheden werken
  • Vergemakkelijkt samenwerking tussen instanties
  • Bevordert risicobewustzijn en kennisuitwisseling

Beschermingsniveaus BIO

De BIO kent drie beschermingsniveaus, de zogenaamde Baseline Beschermingsniveaus (BBN). De zwaarte van de te nemen technische en organisatorische maatregelen moet afgestemd zijn op het risiconiveau van een proces of systeem.  

Wanneer een proces wordt vastgesteld op BBN-niveau 2, moeten zowel de maatregelen van BBN1 als van BBN2 worden geïmplementeerd. Daarnaast moet er vanuit het hoogste basisbeveiligingsniveau (BBN3) ook worden voldaan aan relevante eisen van onder andere het NAVO-verdrag voor de Beveiliging van Informatie en het Besluit Voorschrift Informatiebeveiliging Rijksdienst Bijzondere Informatie (VIR-BI). Welk BBN-niveau nodig of gewenst is, wordt bepaald aan de hand van een BBN-toets.

BIO in relatie tot ISO 27001

De opbouw van de BIO is gelijk aan het Addendum van ISO 27001, waarbij de eisen uit het ISO 27001 addendum verder zijn aangescherpt met BIO-specifieke eisen. De eisen worden strenger naarmate het eerder genoemde BBN-risiconiveau hoger is. De basishoofdstukken 4 tot en met 10 van de ISO 27001 norm, die eisen stellen aan het Plan-Do-Check-Act proces van een organisatie, maken geen deel uit van de BIO.

Wil je ervoor zorgen dat jouw organisatie voldoet aan de Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO)? Ons team van experts staat klaar om je te begeleiden of ontzorgen bij de implementatie van de BIO-norm

Ontdek hoe ons implementatietraject eruit ziet

In onze whitepaper nemen we je stap voor stap mee in ons implementatietraject.

Download Nu
Kilian Houthuijzen
Commercieel Manager & Partner
085 773 60 05
Naar nieuwsoverzicht
KAM Certificeringen is nu Fendix

Wij zijn partner van