Wat doet een Security Officer?
De Security Officer (afkorting SO) is verantwoordelijk voor alle security gerelateerde taken en de coördinatie daarvan binnen een organisatie. De SO doet er alles aan om de vertrouwelijkheid, integriteit en beschikbaarheid van de informatie te garanderen. Daarbij kijkt hij naar mogelijke risico’s en de manier waarop de organisatie werkt, rekening houdend met de wettelijke regels en kaders.
De SO wordt soms verward met de Information Security Officer, ook bekend als ISO. Er is echter geen verschil in functie tussen deze twee rollen. De CISO (Chief Information Security Officer) is daarentegen verantwoordelijk voor informatiebeveiliging en fungeert als aanspreekpunt op directieniveau. Dit komt vaak voor in grote organisaties.
Is een Security Officer verplicht?
Vanuit de ISO 27001 norm is het verplicht om een Security Officer aan te stellen. Dit kan op meerdere manieren ingevuld worden. Zeker in kleinere bedrijven wordt vaak een IT medewerker aangewezen, maar hij of zij beschikt niet altijd over de juiste kennis en ervaring. Om de rol van Security Officer goed in te vullen wordt daarom vaak gekozen voor een externe partij. Zij nemen de rol en verantwoordelijkheid op zich en nemen al jouw zorgen uit handen.
Wat zijn de taken van een Security Officer?
Een Security Officer is verantwoordelijk voor alle security gerelateerde taken en de coördinatie daarvan binnen een organisatie. Organisaties die een ISO 27001 of NEN 7510 certificaat willen behalen of al in bezit hebben, brengen de volgende taken onder bij een Security Officer:
- Opstellen en handhaven van een informatiebeveiligingsbeleid
- Onderhouden, verbeteren en evalueren van het Informatiebeveiligingsmanagementsysteem (ISMS)
- Implementeren van technische en beleidsmatige maatregelen om de beschikbaarheid, integriteit en vertrouwelijkheid van informatie binnen de organisatie te waarborgen
- Opstellen en periodiek evalueren van onder andere screening procedures, het back-up en wachtwoordbeleid en het uitvoeren van een risicoanalyse
- Toezien op naleving van wet- en regelgeving omtrent informatiebeveiliging
- Organiseren en begeleiden van Interne audits
- Ondersteunen bij informatiebeveiligingsvraagstukken van andere bedrijfsonderdelen
- Beheren van het systeem en beschikbare middelen
Wat moet je kunnen in de rol van Security Officer?
In de meeste gevallen heeft een Security Officer een afgeronde hbo- of wo-opleiding. Daarnaast is praktijkervaring met informatiebeveiliging belangrijk en kennis van het implementeren en beheren van een ISMS belangrijk. Sommige organisaties vereisen aanvullende certificeringen zoals CISSP, CISA, CISM of RE-opleiding.
Andere belangrijke vaardigheden:
- Communicatief vaardig voor goede communicatie met de directie, het management en andere teamleden.
- Sterke persoonlijkheid omdat niet alle wijzigingen gewaardeerd worden
- Discreet zijn en een voorbeeld voor anderen
¨Als Security Officer beheer en onderhoud ik het ISMS van NowOnline en J&J, zodat het ISO 27001-certificaat gewaarborgd blijft.¨
Security Officer vs Privacy Officer
Waar de Security Officer zich richt op de beveiliging van informatie en systemen tegen bedreigingen en inbreuken, concentreert de Privacy Officer zich op het beschermen van gevoelige persoonsgegevens en het handhaven van het privacybeleid.
Is het beschermen van informatie een belangrijk issue voor jouw organisatie? Bekijk onze Security Officer as a service dienst en andere Interim Specialisme en haal alle kennis en expertise in huis. Al beschikbaar vanaf 4 uur per week.