Informatiebeveiliging

Wat is phishing en hoe herken je het?

Phishing is een vorm van cybercriminaliteit waarbij criminelen proberen persoonlijke informatie te stelen door zich voor te doen als een betrouwbare bron. Dit gebeurt vaak via e-mails, sms'jes, WhatsApp of nepwebsites die eruitzien als officiële sites. Het doel van phishing is om gevoelige informatie te verkrijgen, zoals wachtwoorden, creditcardnummers of andere persoonlijke gegevens.
Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op
26/6/2024

Vormen van phishing

Phishing komt voor in vele vormen, van massa e-mails tot gerichte aanvallen op bijvoorbeeld bedrijfsleiders. Soms schieten cybercriminelen met hagel, waarbij willekeurige mensen aangevallen worden. Maar dat is niet altijd het geval: ook 'spear phishing' neemt toe, waarbij cybercriminelen heel doelgericht en gepersonaliseerd te werk gaan. Hackers kiezen hierbij specifieke doelwitten en voeren vervolgens onderzoek uit om op maat gemaakte, gepersonaliseerde e-mails op te stellen en te verzenden. Zo kan het bijvoorbeeld lijken dat de e-mail vanuit een betrouwbare bron komt, zoals een collega of leidinggevende, maar kan vervolgens blijken dat dit alsnog een phishing e-mail is. Andere vormen zijn sms-phishing (smishing) en telefoon-phishing (vishing), waarbij criminelen je proberen te misleiden via sms of telefoongesprekken.

Hoe herken je phishing?

Het herkennen van phishing is cruciaal om jezelf te beschermen. Let op de volgende signalen:

  • Onverwachte of vreemde berichten:

Ontvang je een bericht dat je niet verwacht, wees dan extra voorzichtig. Soms zijn berichten ook vreemd, zoals een leverancier die opeens vraagt om een betaling naar een ander rekeningnummer.

  • Vage aanhef:

Phishing-e-mails beginnen vaak met algemene aanheffen zoals "Geachte klant" in plaats van je naam.

  • Ongebruikelijke URL's:

Controleer linkadressen door er met je muis overheen te gaan zonder te klikken. Vaak wijken ze net iets af van de echte URL's. Ben jij niet zeker? Gebruik dan de tool checkjelinkje.nl.

  • Dringende taal:

Berichten die paniek gebruiken termen als "Meteen actie vereist" of "Je account wordt gesloten".

  • Onbekende afzender:

Het kan zijn dat afzender een ongebruikelijk e-mailadres gebruikt of dat de afzender überhaupt onbekend is.

  • Grammatica- en spelfouten:

Veel phishing-e-mails bevatten duidelijke grammatica- en spelfouten. Echter, met de opkomst van AI worden de mails steeds professioneler en moeilijker te onderscheiden van een legitieme mail.

  • Stijlafwijkingen:

Zo kan de e-mail een verkleur kleur, schrijfstijl of logo bevatten. Hier geldt ook: met de opkomst van AI lijken de e-mails steeds professioneler.

De gevaren van phishing

Phishing kan ernstige gevolgen hebben, zowel voor individuen als bedrijven. Ten eerste kan het leiden tot directe financiële schade, zoals het leegroven van bankrekeningen of het doen van frauduleuze aankopen. Daarnaast is identiteitsdiefstal een groot risico, waarbij criminelen persoonlijke gegevens gebruiken voor frauduleuze activiteiten. Voor bedrijven is reputatieschade een belangrijke zorg; zij kunnen het vertrouwen van klanten en partners verliezen. Tot slot kan phishing leiden tot dataverlies, waarbij gevoelige bedrijfsinformatie in verkeerde handen valt, wat kan resulteren in het verlies van concurrentievoordeel of juridische problemen.

Hoe kun je jezelf beschermen?

Gelukkig zijn er verschillende manieren om jezelf en je organisatie te beschermen tegen phishing:

  • Wees alert op verdachte berichten: Controleer altijd de afzender en let op onregelmatigheden in de e-mail.
  • Gebruik twee-factor authenticatie: Voeg een extra beveiligingslaag toe om toegang tot je accounts te bemoeilijken.
  • Investeer in security awareness: Maak medewerkers bewust van de gevaren van phishing en leer ze verdachte berichten te herkennen en melden.
  • Phishing simulaties: Voer regelmatig phishing simulaties uit om je organisatie te testen en medewerkers te trainen.

Wat doen wij met phishing tijdens de ISO 27001 implementatie?

Phishing vormt een serieuze bedreiging voor elke organisatie, en daarom is het essentieel om hier aandacht aan te besteden bij de implementatie van ISO 27001. Tijdens onze risicoanalyse kijken we altijd naar de gevaren van phishing en nemen we specifieke maatregelen om dit tegen te gaan. Denk hierbij aan het vergroten van het bewustzijn bij jou en je collega's over de risico's van malware. We helpen jullie om alert te zijn op verdachte e-mails en links, zodat jullie niet in de val trappen.

Daarnaast zetten we, in samenspraak met jouw IT-afdeling, technische middelen in zoals SPF, DKIM en DMARC om de veiligheid van jullie e-mailverkeer te waarborgen. Deze tools helpen om te controleren of een e-mail echt van de afzender komt die hij beweert te zijn. Zo verminderen we de kans dat kwaadaardige e-mails bij jullie binnenkomen.

Ook is het belangrijk dat je weet hoe je phishing kunt melden. Daarom ontwikkelen we efficiënte meldingskanalen, zodat je verdachte e-mails snel en makkelijk kunt doorgeven. Zo houden we samen jouw organisatie veilig en zorgen we ervoor dat jullie cyberrisico’s goed beheersbaar blijven.

Wij kunnen je met nog veel meer helpen!

We bieden diverse awarenesspakketten en phishing simulaties om jouw organisatie te wapenen tegen deze dreiging die zich blijft ontwikkelen: phishing. We helpen je graag om een veiliger digitale omgeving te creëren. Wil je meer weten over hoe we je kunnen helpen? Neem dan gerust contact met ons op. Samen zorgen we ervoor dat phishing geen kans krijgt!

Kilian Houthuijzen
Accountmanager
085 773 60 05
Naar nieuwsoverzicht
KAM Certificeringen is nu Fendix

Wij zijn partner van