Informatiebeveiliging

Wat je moet weten over de Digital Operational Resilience Act (DORA)

De Digital Operational Resilience Act (DORA) is sinds januari 2023 van kracht en heeft als doel de digitale weerbaarheid van financiële instellingen in Europa te versterken. Deze wetgeving is een belangrijke stap in de strijd tegen cyberdreigingen en IT-risico's die de stabiliteit van de financiële sector kunnen ondermijnen.
Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op
27/5/2024

Inleiding tot DORA

DORA is ontworpen om bedrijven te beschermen tegen cyberaanvallen en operationele verstoringen. Door strenge IT-beveiligingsmaatregelen en risicobeheerpraktijken te implementeren, zorgt deze wet ervoor dat financiële instellingen weerbaar en veerkrachtig zijn. De regelgeving is een aanvulling op bestaande wetgeving, zoals NIS2 en GDPR, en richt zich specifiek op de unieke uitdagingen binnen de financiële sector.

Belang van DORA voor jouw organisatie

De financiële sector is steeds afhankelijker geworden van technologie voor zijn dienstverlening. Dit maakt de sector kwetsbaar voor technologische problemen, zoals cyberaanvallen. DORA is daarom belangrijk voor financiële instellingen. Het zorgt ervoor dat zij beschikken over robuuste systemen om cyberdreigingen te weerstaan en operationele continuïteit te waarborgen.

Bedrijven die niet aan de DORA-vereisten voldoen, riskeren aanzienlijke boetes en schade aan hun reputatie. Het is daarom van cruciaal belang om een solide strategie voor digitale veerkracht te hebben en ervoor te zorgen dat alle IT-systemen voldoen aan de nieuwe eisen.

Hoe te voldoen aan DORA

Om aan de DORA-vereisten te voldoen, moeten bedrijven verschillende stappen ondernemen:

  1. Risicobeoordeling: Identificeer en beoordeel potentiële IT-risico's binnen de organisatie.
  2. Incidentbeheerproces: Implementeer een effectief incidentbeheerproces om snel te reageren op IT-incidenten.
  3. Regelmatige Audits en Tests: Voer regelmatige audits en penetratietests uit om zwakke punten in de IT-infrastructuur te identificeren en aan te pakken.
  4. Toezicht op Kritieke IT-Dienstverleners: Zorg voor strenge controles en toezicht op derde partijen die cruciale IT-diensten leveren.
  5. Verbetering van Ketenveiligheid: Versterk de beveiliging en veerkracht van de gehele keten om risico's van fouten bij informatie-uitwisseling te beperken.

Bedrijven hebben tot december 2024 de tijd om aan deze regelgeving te voldoen. Vanaf januari 2025 moeten alle regels volledig zijn geïmplementeerd in iedere organisatie.

Voordelen van naleving DORA

Het voldoen aan de DORA-vereisten biedt meerdere voordelen:

  • Versterkte Reputatie: Bedrijven die voldoen aan de wetgeving kunnen hun reputatie versterken en het vertrouwen van klanten en aandeelhouders vergroten.
  • Vermijding van Boetes: Naleving helpt bedrijven om aanzienlijke boetes te vermijden.
  • Operationele Continuïteit: Door te voldoen aan de DORA-eisen, kunnen bedrijven een hogere mate van operationele continuïteit waarborgen.
  • Veiligere Financiële Sector: De gehele financiële sector profiteert van verbeterde veiligheid en stabiliteit, wat bijdraagt aan een gezonde economische omgeving.

Conclusie

De implementatie van de Digital Operational Resilience Act (DORA) vereist aanzienlijke inspanningen en middelen, maar de voordelen op lange termijn zijn aanzienlijk. Door nu te investeren in digitale weerbaarheid, kunnen bedrijven zich beschermen tegen toekomstige dreigingen en een solide basis leggen voor duurzame groei. Het is van belang dat financiële instellingen deze regelgeving serieus nemen en de nodige stappen ondernemen om te voldoen aan de nieuwe eisen.

Met de juiste aanpak en voorbereiding kan jouw organisatie niet alleen voldoen aan de DORA-vereisten, maar ook profiteren van een verbeterde digitale weerbaarheid en een sterkere marktpositie.

Ontdek hoe ons implementatietraject eruit ziet

In onze whitepaper nemen we je stap voor stap mee in ons implementatietraject.

Download Nu
Kilian Houthuijzen
Accountmanager
085 773 60 05
Naar nieuwsoverzicht
KAM Certificeringen is nu Fendix

Wij zijn partner van