Information Security

Hoe bereid je jouw organisatie voor op de NIS2-Richtlijn? Alles over NIS2 compliance en awareness

This article was last updated on
9/12/2024

Wat is NIS2 wetgeving?

De afgelopen jaren heeft de Europese Unie flinke stappen gezet om de cyberveiligheid te versterken. Een belangrijk onderdeel hiervan is de NIS2-richtlijn, die de bescherming van netwerken en informatiesystemen in essentiële sectoren, zoals energie, transport, financiën en gezondheidszorg, aanscherpt. Deze richtlijn brengt niet alleen strengere regels voor bedrijven met zich mee, maar legt ook extra nadruk op het vergroten van het cybersecurity-bewustzijn binnen organisaties, op elk niveau.

Wat betekent dit in de praktijk? Bedrijven moeten niet alleen hun beveiligingssystemen up-to-date houden, maar ook zorgen dat zowel management als medewerkers de risico's van cyberaanvallen begrijpen. Belangrijk om op te merken aan de NIS2 is dat de verantwoordelijkheid nu expliciet bij het management ligt. Dit zorgt ervoor dat ook op het hoogste niveau cybersecurity serieus wordt genomen.

De belangrijke onderdelen van NIS2

De NIS2-richtlijn introduceert strengere eisen op het gebied van governance en verantwoordelijkheid dan zijn voorganger, NIS1. Dit heeft als doel organisaties beter te wapenen tegen cyberaanvallen. Maar wat houdt dit precies in? Hier zijn de belangrijkste onderdelen van NIS2:

  1. Meer sectoren vallen nu onder de richtlijn, waaronder de gezondheidszorg, digitale infrastructuur en publieke administratie.
  2. Bedrijven moeten een strategie voor risicobeheer opzetten om potentiële cyberrisico’s in kaart te brengen en te mitigeren.
  3. Ernstige beveiligingsincidenten moeten binnen 24 uur aan de autoriteiten worden gemeld.
  4. Toezichthouders hebben meer mogelijkheden om bedrijven te controleren en kunnen hogere boetes opleggen bij non-compliance.

Met deze verbeteringen legt NIS2 een stevige basis voor netwerk- en informatiebeveiliging, en verhoogt het de veerkracht van kritieke infrastructuren.

Uitdagingen bij het implementeren van NIS2

Het implementeren van de NIS2-richtlijn brengt verschillende uitdagingen met zich mee. Hoewel deze nieuwe regels belangrijk zijn voor het versterken van de cyberveiligheid, kunnen organisaties tegen een aantal obstakels aanlopen:

Kosten vs. baten

Voldoen aan de NIS2-richtlijn vraagt vaak om flinke investeringen, zowel in technologie als in het trainen van medewerkers. Nieuwe software, systemen en beveiligingsmaatregelen kunnen kostbaar zijn. Echter, op de lange termijn wegen de voordelen zoals het voorkomen van datalekken en het vermijden van hoge boetes ruimschoots op tegen deze uitgaven.

Weerstand binnen de organisatie

Veranderingen kunnen binnen organisaties weerstand oproepen, vooral als medewerkers niet direct het belang van cybersecurity inzien. Door werknemers en directie actief te betrekken bij het implementatieproces en de voordelen van NIS2 compliance duidelijk te maken, kan deze weerstand worden verminderd.

Hoe NIS2 awareness te verhogen?

Het vergroten van de bewustwording rondom de NIS2-richtlijn is belangrijk, aangezien veel organisaties verplicht zijn deze na te leven. Hieronder volgen enkele laagdrempelige manieren om NIS2 awareness te creëren:

Training en educatie

Het verhogen van NIS2-awareness kan op verschillende manieren, van traditionele trainingen tot innovatieve methoden zoals gamification. Platforms zoals Guardey, die gamified cybersecurity awareness aanbieden, helpen medewerkers op een boeiende manier betrokken te raken en hun kennis over dreigingen te verbeteren.

Daarnaast legt de NIS2-richtlijn expliciet de verantwoordelijkheid voor cybersecurity bij het management. Dit betekent dat leidinggevenden verplicht zijn om NIS2 trainingen te volgen, zodat ze goed voorbereid zijn op hun nieuwe verantwoordelijkheden. Deze trainingen zijn ontworpen om het management bewust te maken van de risico's en om hen de tools te geven om cybersecuritystrategieën binnen hun organisatie te implementeren.

Interne communicatie

Naast trainingen is een sterke interne communicatiestrategie onmisbaar. Regelmatige updates, e-mails en workshops over cybersecurityrisico’s en de NIS2-richtlijn helpen de bewustwording onder alle medewerkers te vergroten. Door communicatie te versterken met visuele hulpmiddelen zoals infographics of interne campagnes, kunnen medewerkers beter geïnformeerd worden over hun rol in het beschermen van de organisatie tegen cyberaanvallen.

Wat houdt de NIS2 Executive Training in?

De NIS2 Executive awareness training richt zich op de volgende onderwerpen:

📌 Herkennen van cyberdreigingen

Bestuurders moeten op de hoogte zijn van verschillende soorten cyberdreigingen die hun organisatie kunnen treffen, zoals ransomware, phishing-aanvallen en supply chain-aanvallen. Het begrijpen van deze dreigingen is de eerste stap naar bescherming.

📌 Ontwikkelen van een sector-specifieke cybersecurity-strategie

Elke sector heeft zijn eigen unieke risico's. Het ontwikkelen van een cybersecurity-strategie die aansluit op de specifieke risico's van de sector waarin de organisatie actief is, is belangrijk om bedreigingen adequaat te kunnen afwenden.

📌 Voorbereiden op een cyberincident

Bestuurders moeten weten welke stappen genomen moeten worden in het geval van een cyberincident. Dit omvat zowel crisiscommunicatie als het beperken van schade om de impact op de organisatie te minimaliseren.

📌 Inzicht in wettelijke verplichtingen

NIS2 brengt wettelijke en reglementaire verplichtingen met zich mee, zoals het rapporteren van incidenten en het naleven van beveiligingsmaatregelen. Bestuurders moeten hiervan goed op de hoogte zijn om aan de wet te voldoen en mogelijke boetes te voorkomen.

📌 Opzetten van een effectieve governance-structuur

Het is aan bestuurders om een effectieve governance-structuur op te zetten voor het beheren van cybersecurity. Dit omvat niet alleen interne processen, maar ook het afleggen van verantwoording aan toezichthoudende instanties.

Bij Fendix helpen we je graag om NIS2 awareness binnen jouw organisatie te verhogen, zowel voor medewerkers als het management. Benieuwd hoe wij jouw organisatie kunnen ondersteunen? Laten we vrijblijvend kennismaken!

Kilian Houthuijzen
Commercieel Manager & Partner
085 773 60 05
To news overview
KAM Certifications is now Fendix

We are a partner of